21 Mayıs 2023 Pazar

BEŞ VAKİT NAMAZDAN SONRA ELZEM OLAN DUÂ --- -الدعآء من الصلوات المفروضة-

 




-الدعآء من الصلوات المفروضة-

أَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ * وَالْعَاقِـبَـةُ لِلْمُـتَّـقِينَ * وَالصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ عَلٰى رَسُولِـنَا مُحَمَّدٍ ﷺ وَأٰلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ. اَللّٰـهُمَّ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا صَلَا تَنَا * وَصِيَامَنَا * وقِيَامَنَا * وَقِرَآءَتَنَا * وَرُكُوْعَنَا * وَسُجُوْدَنَا * وَقُعُوْدَنَا * وَتَشَهُّدَنَا * وَتَسْبِيحَنَا * وَتَهْلِيلَنَا * وَتَحْمِيدَنَا * وَتَضَرُّعَنَا * وَتَخَشُّعَنَا * وَتَعَبُّدَنَا * وَتَمـِّمْ تَقْصِيَرتَنَا * وَلَا تَضْرِبْ بِـهَا وُجُوهَنَا * يَا مَوْلَانَا * يَا اَللّٰهُ ﷻ * يَا اَللّٰهُ ﷻ * يَا اَللّٰهُ ﷻ * يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ * اَللّٰـهُمَّ سَلِّمْنَا وَسَلِّمْ دِينَنَا * وَلَا تَسْلِبْ وَقْتَ النَّزْعِ اِيـمَانَنَا * وَلَا تُسَلِّطْ عَلَيْنَا * مَنْ لَايَخَافُكَ وَ لَا يَرْحَمُنَا * وَارْزُقْنَا خَيْرَ الدُّنْيَا وَالْاٰخِرَةِ * اِنَّكَ عَلٰى كُلِّ شَيْئٍ قَدِيرْ * يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَالْاَبْصَارِ * يَا مُدَبِّرَ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ * يَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَالْاَحْوَالِ * حَوِّلْ حَالَنَا إلَى أَحْسَنِ الْحَالِ * "اَللّٰـهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنَّا." * يَاحَافِيَ الْاَلْطَافِ * نَجِّنَا مِمَّا نَحْذَرُ وَنَخَافْ * اَللّٰـهُمَّ ارْزُقْنَا فِقْهًا فِي الدِّنِ * وَزِيَادَةً فِي الْعِلْمِ * وَكِفَايَةً فِي الرِّزْقِ * وَصِحَّةً فِي الْبَدَنِ * وَتَوْبَةً قَبْلَ الْمَوْتِ * وَرَاحَةً عِنْدَ الْمَوْتِ * وَ مَغْفِرَةً بَعْدَ الْمَوْتِ * وَدُخُولًا فِي الْجَنَّةِ * وَعَافِيَةً فِي الدُّنْيَا وَ الْاٰخِرَةِ * اَللّٰـهُمَّ  رَبَّنآ اٰتِـنَا فِي الدُّنْـيَا حَسَنَةً وَفِي الْاٰخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ﴾[1] * إِسْتَـجِبْ دُعَآئَــنَا بِرَحْمَتِكَ يَآ أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ * ﴿رَبَّـنَا اغْفِرْ لِي وَلِـوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ۟﴾[2] صَدَقَ اللّٰهُ الْعَظِيمِ * وَبَلَّغَ رَسُولُهُ النَّبِيُّ الْكَرِيمُ * وَنَحْنُ عَلٰى ذٰلِكَ مِنَ الشَّاهِدِينَ -"أَلّٰهُمَّ انْفَعْنَابِهِ وَبَارِكْ لَنَا فِيهِ * وَاسْتَغْفِرُ اللّٰهَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ." ﴿سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَۚ ۞ وَسَلٰامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَۚ ۞ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ﴾[3] اَلْفَاتِـحَة.


[1] [سورة البقرة:٢/٢٠١]

[2] [سورة إبراهيم:١٤/٤١]

[3] [سورة الصآفات:٣٧/١٨٠-١٨٢]


BEŞ VAKİT NAMAZDAN SONRA ELZEM OLAN DUÂ

Hamd âlemlerin Rabbine, sonuç Allâh’dan korkanlara, salât ve selâm Efendimiz Muhammed (sallellâh-ü ‘aleyh-im ve sellem)’e ve O’nun evlâdına ve eshâbına olsun.

EY ALLÂH’IM! RABBİMİZ!

·® Salât-ımızı (namâz-ımızı),

·® Savm-ımızı (rucumuzu=oruçlu isek),

·® Kıyâm-ımızı (ayakta duruşumuzu),

·® Kıraatimizi (Kur’ân-ı Kerîm ve diğer Tesbîhât okuyuşlarımızı),

·® Rukû’-muzu (eğilişimizi),

·® Sücûd-umuzu (secde-lere varışımızı),

·® Ka’de-mizi (oturuşumuzu),

·® Teşehhüd-ümüzü (Ettehıyyâtü’yü okuyarak şâhitlik yapmamızı),

·® Tesbîh-imizi (Cenâb-ı Hakk’ı, şânına lâyık ifâdelerle yâd ettiğimiz=Sübhânellâh, Allâh-ü Ekber sözlerimizi),

·® Tehlîl-lerimizi (Lâ ilâhe illellâh=Allâh’dan başka ilâh yoktur sözlerimizi --- Allâh-ü Te’âlâ’nın zâtında, sıfatında ve ef’âlinde cemi’ nekâisten münezzeh olduğunu --- ifâde edişimizi),

·® Tahmîd-imizi (Elhamdülillâh=Hamd sâdece Allâh’a mahsûstur deyişimizi),

·® Tazarrû-muzu (yalvarış ve yakarışlarımızı),

·® Huşû’-umuzu (gönüllü olarak boyun eğişimizi, itaatkâr oluşumuzu, tenezzülümüzü),

·® Te’abbüd-ümüzü (ibâdetle başbaşa kalışımızı, kulluk etmemizi),

·® Bütün noksanlıklarımızı (tamamlayarak), ve (bu kusurlarımızı) yüzlerimize vurmadan,

·® Ey Mevlâmız, Ey Allâhım, Ey Allâhım, Ey Allâhım, Ey Âlemlerin Rabbi olan Allâh’ım! Bizden (kabullerin en güzeli ile) kabûl eyle!

·® Allâh’ım! Bizi ve dînimizi koru, ölüm ânında îmânımızı soyma, Senden korkmayan ve bize acımayanları bize musallat eyleme,

·® Bizi dünyânın ve âhiretin iyilikleriyle rızıklandır,

·® Muhakkak ki (doğrusu) sen her şeye kâdirsin (gücü yetensin).

·® Ey halleri (halden hâle) çeviren, hâlimizi en güzel hâle çevir.

·® Ey “Kalbleri ve gözleri döndüren” Allâh’ım!

·® Kalblerimizi ve basîretimizi dînin ve tâ’atin üzerine sâbit kıl.

·® Ey geceyi ve gündüzü devr-ü deverân ettiren (döndüren) Allâhım! Ey, herkesin hâllerini değiştiren Allâhım!

·® Bize iyi hâller ihsân eyle!

·® “Ey Allâhım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, biz günâhkâr kullarınızı da affeyle.”

·® Ey lütufları gizli olan Allâh’ımız!

·® Bizi korktuklarımızdan emîn eyle!

·® Allâh’ım! Bize Dînde bilgi,

·® Ziyâde (çok) ilim,

·® Yetecek kadar rızık,

·® Bedende sağlık ve sıhhat,

·® Ölmezden önce tevbe,

·® Ölüm ânında rahatlık,

·® Öldükten sonra Cennet’e girme,

·® Dünyâda ve âhirette ‘âfiyet, ihsân eyle!

“Allâh’ım! Bize dünyâda iyilik ve güzellik, âhirette de iyilik, güzellik ver. Bizi cehennem azâbından koru.”[1]

Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allâh’ım! Rahmetinle duâlarımızı (en güzel sûrette) kabûl eyle.

“Ey Rabbimiz! Beni, anamı-babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.”[2]

--- Muhakkak ki! Allâh-ü Teâlâ doğru (gerçeği), söyledi! Kerîm, (mü’azzez-mükerrem) Nebî ve Rasûl olan (Hz. Muhammed Mustafâ ‘aleyhi’s-salât-ü ve’s-selâm) da (en güzel şekilde) tebliğ etti. Biz de O’na şâhitlik ediyoruz.---

“Ey Allâhım! Bizi bu okuduğumuzla (Kur’ân-ı Kerîm-le) faydalandır. Bu sebeble bize bereket ver. Ey Hayy ve Kayyûm olan (diri olan, her şeyi ayakta tutan ve idâre eden) Allâh-ım! Senden mağfiret (bağışlanma ve af) taleb ederim.”

“Ey Benim kudret ve şeref sâhibi olan Rabbim! Onların (kâfirlerin-müşriklerin) nitelendirdiği şeylerden pâk ve uzaksın, yücesin. Bütün Peygamberlere selâm olsun. Ey âlemlerin Rabbi olan Allâh-ım! Bütün Hamd-ler Sana mahsûstur.”[3]

Ey Kudret şeref ve İzzet sâhibi olan Rabbimiz! (Sen) Onların; (Yahûdî, Hıristiyan, Müşrik, Kâfir ve diğer bütün sapık görüşlerin) nitelendirdiği (bütün noksan) sıfatlardan uzaksın, yücesin, pâk ve münezzehsin. Bütün Peygamberlere selâm olsun. Ey Âlemlerin Rabbi olan Allâhım! Hamd ancak ve ancak Sana mahsûstur.”[4] El-Fâtiha!

 

Hazırlayan

Şaban GÜNBEY

Em. İmâm-Hatib



[1] Bakara Sûresi, 2/20.

[2] İbrâhîm Sûresi 14/41.

[3] Sâffât Sûresi, 37/180-182. Âyet-i Kerîmelerin asıl mânâları: “Senin Rabbin; kudret ve şeref sâhibi olan Rabb, onların nitelendirdiği şeylerden uzaktır, yûcedir. (180) Peygamberlere selâm olsun. (181) Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allâh’a mahsustur.”(182).

[4] Sâffât Sûresi, 37/180-182.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder