8 Aralık 2017 Cuma

ÎMÂN’IN ŞU’BELERİ YETMİŞ KÜSUR VE EN AŞAĞI MERTEBESİ HAKKINDA GÜZEL BİR ANEKTOD

ÎMÂN’IN ŞU’BELERİ YETMİŞ KÜSUR VE EN AŞAĞI MERTEBESİ HAKKINDA GÜZEL BİR ANEKTOD
عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ رَضِىَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّٰهِ : أَلْاِيمَانُ بِضعٌ وَسَبْعُونَ -وَفي رِوَايَة: بِضْعٌ وَسِتُّونَ- شُعْبةً، وَالْحَيَآءُ شُعْبَةٌ مِنَ الْاِيمَانِ. أخرجه الخمسة. زَادَ  فِي رِوَايَةِ: فَأَفْضَلُهَا قَوْلُ لٰا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ، وَأَدْنَاهَا إِمَاطَةُ الْاَذٰى عَنِ الطَّرِيقِ.
Ebû Hüreyre (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm) buyurdu ki: --- “Îmân, yetmiş küsur şu’be-dir.[1] -Bir rivâyette şu ziyâde vardır-: Bu şu’beler-den en üstünü ‘LÂ-İLÂHE İLLALLÂH’ sözüdür, en aşağı mertebede olanı da yolda bulunan rahatsız edici bir şeyi kenara çıkarmaktır, hayâ da îmân-dan bir şu’be-dir.”[2]
ANEKTOD: Vaktiyle, Devlet Başkanının (Kral=Hükümdâr) birisi sarayının halka açık olan bir yerine etrafı çok ama çok süslü göz kamaştırıcı bir “YOL” yaptırmış. İnşaat bitince her tarafa ilan ettirmiş. --- “Bu yoldan kim “EN GÜZEL ŞEKİLDE YÜRÜR” geçerse ona bir kese altın vereceğim” demiş.
--- “Ama “GÜZEL YÜRÜME” nin kıstaslarını (şartlarını) ancak ve sadece ben bileceğim, hiç kimse bilmeyecek” demiş.
Halk, ödülü kazanmak için düzenlenen bu etkinliğe bir hayli rağbet göstermiş.
Kimisi dans ederek, kimisi endamlı, kimisi çoklu gösteri, kimisi çalgılı, kimisi ilahi kaside okuyarak, kimisi kutsal kitaplardan okuyarak geçmişler.
Velhasıl bütün şaşaa ve endamlar sergilenerek, elden gelen bütün çabalar gösterilerek, geçmişler ve geçmeye devam etmişler.
Zaman bayağı akıp giderken; çok zarif gösterişli gururdan ve kibirden uzak mütebessim yüzlü bir yiğit delikanlı başını eğip yürürken, pekte göze çarpmayacak şekilde o güzelim yolun ortasında bir toprak yığını bulur.
Hemen durarak o toprakları temizlemeye başlar. Onun gayesi oradaki eza verici o toprağı yoldan gidermektir.
Toprağı, hemen hemen torbasına doldurmayı bitireceği zaman altından bir kese altın çıkar.
Görevlilerle beraber hükümdarın yanına giderek durumu arz ederler.
Hükümdar: --- “İşte bu yolda “EN GÜZEL SEN YÜRÜDÜN” ve vaad ettiğim bir kese altını hak ettin” der ve delikanlıyı taltif eder.
Şaban GÜNBEY
Em. İmam-Hatib











[1] Bir rivayette de altmış küsur geçmektedir.
[2] Kütüb-i Sitte, 2/239. (Buhârî, İman 3; Müslim, İman 57-38, (35-36); Ebû Dâvud, Sünnet 15, (4676);  Tirmizî, İman 6, (2617); Nesâî, İman 16, (8, 110); İbnu Mâce, Mukaddime 9, (57).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder