7 Haziran 2014 Cumartesi

İKİ (2) KELİME... KİM (HAVZ-I) KEVSER’İN ŞIRILTISINI DUYMAK İSTERSE.... ON (10) CÜMLE

ON (10) CÜMLE
İKİ (2) KELİME... KİM (HAVZ-I) KEVSER’İN ŞIRILTISINI DUYMAK İSTERSE....



كَلِمَتَانِ خفِيفَتَانِ عَلَى اللِّسَانِ. ثَقِيلَتَانِ في اْلمِيزَانِ. حَبِيبَتَانِ إِلَى الرَّحْمَنِ: سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ. سُبْحَانَ اللَّه العَظِيمِ
Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam) buyurdular ki: "İki kelime vardır, bunlar dile hafif, terazide ağır, Rahmân'a da sevgilidirler: Sübhânallâhi ve bihamdihi, Sübhânallâhi'l-azîm (Allâhım seni hamdinle tesbih ederim, yüce Allâhım seni tenzih ederim) kelimeleridir."

Kütübi Sitte, İ.Canan, 7/130-131, 16/475. [Buhârî, Daavât 65, Eymân 19, Tevhîd 58; Müslim, Zikr 31, (2694); Tirmizî, Daavât 61, (3463).]
﴿ يَا أَيُّهَا النَّبِىُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنينَ يُدْن۪ينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابيبِهِنَّۜ ذٰلِكَ أَدْنٰى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَۜ وَكَانَ اللّٰهُ غَفُورًا رَحيمًا ﴾ [سورة الأحزاب:٣٣/٥٩]
“Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allâh çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.” Nûr Sûresi, 24/31’den.
 
﴿ وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْد۪ينَ ز۪ينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلٰى جُيُوبِهِنَّۖ ... [سورة النور:٢٤/٣١]
“Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer) lerini göstermesinler.
Başörtülerini tâ yakalarının üzerine kadar salsınlar…”
Nûr Sûresi, 24/31’den.

(فالأثر المشار إليه رواه ابن جرير الطبري في التفسير وغيره عن عائشة ـ رضي الله عنها)  عَنْ عَآئِشَةَ رَضِيَ اللَّٰهُ عَنْهَا قَالَتْ: "مَنْ أَحَبَّ أَنْ يَسْمَعَ خَر۪يرَ الْكَوْثَرَ فَلْيَجْعَلْ أُصْبُعَيْهِ ف۪ي أُذُنَيْهِ".
HZ. ÂİŞE (R. ANHÂ) NAKLEDER Kİ: --- “KİM (HAVZ-I) KEVSER’İN ŞIRILTISINI DUYMAK İSTERSE, İKİ PARMAĞINI İKİ KULAĞINA KOYSUN.”
الكتاب: جامع البيان في تأويل القرآن، المؤلف: محمد بن جرير بن يزيد بن كثير بن غالب الآملي، أبو جعفر الطبري، (المتوفى: 310 هـ)، المحقق: أحمد محمد شاكر، الناشر: مؤسسة الرسالة، الطبعة: الأولى، 1420 هـ - 2000 م، عدد الأجزاء: 24. ص:24/646، 681. أبو جعفر الرازيّ، عن ابن أبي نجيح، عن مجاهد، عن رجل، عن عائشة قالت: الكوثر: نهر في الجنة ليس أحد يدخل أصبعيه في أذنيه إلا سمع خرير ذلك النهر. حدثنا أبو كُرَيب، قال: ثنا وكيع، عن أبي جعفر; وحدثنا ابن أبي سريج، قال: ثنا أبو نعيم، قال: أخبرنا أبو جعفر الرازيّ، عن ابن أبي نجيح، عن أنس، قال: الكوثر: نهر في الجنة. قال: ثنا وكيع، عن سفيان، عن أبي إسحاق، عن أبي عبيدة، عن عائشة قالت: الكوثر نهر في الجنة، درّ مجوّف. حدثنا وكيع، عن إسرائيل، عن أبي إسحاق، عن أبي عبيدة، عن عائشة: "الكوثر: نهر في الجنة، عليه من الآنية عدد نجوم السماء". قال ثنا وكيع، عن أبي جعفر الرازيّ، عن ابن أبي نجيح، عن عائشة قالت: من أحبّ أن يسمع خرير الكوثر، فليجعل أصبعيه في أُذنيه.
﴿ ... حَسْبِىَ اللّٰهُ لٰٓا إِلٰهَ إِلَّا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظ۪يمِ [سورة التوبة:٩/١٢٩]
“… Bana Allâh yeter. O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. Ben ancak O’na tevekkül ettim. O, yüce Arş’ın sâhibidir.”

والصلاة والسلام على سيدنا محمد وعلى اله صحبه وسلم.
"حسبى الله لدينى،
حسبى الله لدنياى،
حسبى الله الكريم لما أهمنى،
حسبى الله الحليم القوى لمن بغى علىّ،
حسبى الله الشديد لمن كادنى بسوء،

حسبى الله الشديد لمن حسدني،

حسبي الله ونعم الوكيل على من غدرني،
حسبى الله الرحيم عند الموت،
حسبى الله الرؤوف عند المسألة فى القبر،
حسبى الله الكريم عند الحساب،
حسبى الله اللطيف عند الميزان،
حسبى الله القدير عند الصراط،
حسبى الله لا إله إلا هو
عليه توكلت وهو رب العرش العظيم." آمين.
 

 
ON (10) CÜMLE
Muhammed b. Hişâm anlatır: Ma’rûf-i Kerhî bana; “Sana; dünyâ ve âhiret saâdeti için on cümle öğreteyim. Böyle duâ edenin duâsı kabûl olur” dedi. --- “Yazayım mı” dedim. --- “Hayır, Behr b. Hâris nasıl tekrâr ederek bana öğrettiyse, ben de aynı şekilde sana öğretirim” diyerek şu Hadîs-i Şerîf’i bildirdi:
Her namazdan sonra [dua ederken], şu on cümleyi söyleyenin dualarını Allâh-ü Te’âlâ kabûl eder:
1-           Dinim için Allâh bana kâfî-dir.
2-           Dünyam için Allâh bana kâfî-dir.
3-           [İki cihân] endişelerim için Allâh bana kâfî-dir.
4-           Haset eden için Allâh bana kâfî-dir.
5-           Bana haksızlık eden için Allâh bana kâfî-dir.
6-           Kötülük etmek isteyen için Allâh bana kâfî-dir.  (Hased edenler için Allâh bana kâfî-dir.)
7-           Ölüm ânında Allâh bana kâfî-dir.
8-           Kabir’de Allâh bana kâfî-dir.
9-           Mîzân’da Allâh bana kâfî-dir.
10-             Sırat’ta Allâh bana kâfî-dir.
vKendisinden başka hiçbir ilâh olmayan Allâh bana kâfî-dir. Ona tevekkül eder, Ona yalvarırım.
[Nevâdiri’l-Usûl, Hakîm-i Tirmizî]

 

GÜNÂH İŞLEMEKTEN DOĞAN CEZÂ ŞAHSÎ OLUP KİŞİ KENDİ YAPTIĞINDAN SORUMLUDUR. HİÇBİR KİMSE BAŞKASININ CEZÂSINI ÜSTÜNE ALAMADIĞI GİBİ ATALARININ İŞLEDİĞİ GÜNÂH­TAN DOLAYI DA SORUMLU TUTULMAZ. ANCÂK GAYRİ MEŞRÛ BİR FİİL VE HAREKETTE BULU­NANLAR, ...BUNUNLA YETİNMEYEREK BAŞKALA­RINI DA ETKİLEMİŞ VE KÖTÜ BİR ÇIĞIR AÇMIŞ-LARSA AYNI DAVRANIŞTA BULUNAN HERKESİN GÜNÂHINDAN ONLARLA BİRLİKTE SORUMLU OLUR­LAR.
“HER KİM İSLÂM’DA GÜZEL BİR ÇIĞIR AÇAR DA KENDİSİNDEN SONRA ONUNLA AMEL EDİLİRSE, O KİMSEYE AÇTIĞI BU ÇIĞIRLA AMEL EDENLERİN SEVABI KADAR SEVAP YAZILIR. AMEL EDENLERİN ECİRLERİNDEN DE BİR ŞEY EKSİLMEZ. HER KİM DE İSLÂM’DA KÖTÜ BİR ÇIĞIR AÇAR VE KENDİSİNDEN SONRA ONUNLA AMEL OLUNURSA, O KİMSEYE AÇTIĞI BU ÇIĞIRLA AMEL EDENLERİN GÜNÂHI KADAR GÜNÂH YAZILIR. AMEL EDENLERİN GÜNÂHINDAN DA BİR ŞEY EKSİLMEZ.”(10) Müslim, İlm, 6.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder