18 Kasım 2018 Pazar

TİN, ZEYTİN, TÛR VE NÛR DAĞLARI --- CENÂB-I ALLÂH (C.C.) KELÂM-Ü KADÎM’İNDE TÎN SÛRE-İ CELÎLESİ’NDE ŞU 4 (DÖRT) ŞEYE YEMÎN EDİYOR!



CENÂB-I ALLÂH (C.C.) KELÂM-Ü KADÎM’İNDE TÎN SÛRE-İ CELÎLESİ’NDE ŞU 4 (DÖRT) ŞEYE YEMÎN EDİYOR!
1.          ET-TİN (TUR-İ TÎNÂ=TÎN DAĞI) 
ŞAM; HZ. İBRÂHÎM (A.S.)’İN, HZ, ‘ÎSÂ (A.S)'nın ve İsrailoğullarına gelen peygamberlerin çoğunun peygamber olarak gönderildiği ve vahiy verildiği yerdir. 
2.          EZ-ZEYTÛN (TUR-İ ZEYTA=ZEYTİN DAĞI)

HZ, ‘ÎSÂ (A.S)'nın peygamber olarak gönderildiği ve vahiy verildiği yerdir. (ZEYTÎN DAĞI MESCİD-İ AKSÂ KUDÜS/FİLİSTİN)

3.          ET-TÛR (TUR-İ SİNÂ=SİNÂ DAĞI)

HZ. MÛSÂ (A.S)'nın peygamber olarak gönderildiği ve vahiy verildiği yerdir. (TÛR-U SÎNÂ DAĞI, MISIR)

4.          EL-BELEDİ’L-EMÎN (CEBEL-İ NÛR=NÛR DAĞI)

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in peygamber olarak gönderildiği ve vahiy verildiği yerdir. (CEBEL-İ NÛR DAĞI/HIRA MAĞARASI, MEKKE-İ MÜKEREME)

Said b. Mansur ve İbnü Ebi Hâtim, Ebu Habib Haris b. Muhammed'den Tin, Tur-i Tina; Zeytun, Tur-i Zeyta denilen dağlardır. İyi incir ve zeytin bittiği için bu şekilde isimlendirilmişlerdir. İmam Razî bunu İbnü Abbas'ın sözü olmak üzere naklederek şöyle der: İbnü Abbas demiştir ki: Bunlar mukaddes topraklardan iki dağdır. Bunlar incir ve zeytin yetişen yerler olduklarından dolayı bunlara Süryanice'de Tur-i Tina (Tin Dağı) ve Tur-i Zeyta (Zeytin Dağı) denilmiştir. Bu takdirde yüce Allâh-ü Te’âlâ Tebâreke ‘Azze ve Celle, Nebilerin, Peygamberlerin yetiştiği yerlere ve aynı zamanda VAHİY GÖNDERİLEN YERLERE yemin etmiş demektir.

Tin denilen dağ İsa (a.s)'nın; Zeytun, Şam İsrailoğullarına gelen peygamberlerin çoğunun gönderildiği yer; Tur, Musa (a.s)'nın peygamber gönderildiği yer; Beled-i Emin de Muhammed (s.a.v.)'in peygamber olarak gönderildiği yerdir. Şu halde gerçekte yeminden maksat, peygamberlere hürmet ve derecelerini göstermek olur. (İbn-i Kesir Tefsiri, Hak Dini Kuran Dili, Elmalılı M. Hamdi Yazır rh. a.) Ş.g.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder