18 Eylül 2015 Cuma

TEŞRİK TEKBİRİ---- "أَللّٰهُ أَكْبَرْ أَللّٰهُ أَكْبَرْ لٰٓا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ وَللّٰهُ أَكْبَرْ أَللّٰهُ أَكْبَرْ وَ لِلّٰهِ الْحَمْدُ."


TEŞRİK TEKBİRİ:

"أَللّٰهُ أَكْبَرْ أَللّٰهُ أَكْبَرْ لٰٓا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ وَللّٰهُ أَكْبَرْ أَللّٰهُ أَكْبَرْ وَ لِلّٰهِ الْحَمْدُ."

"Teşrik" Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir. Vaktiyle bayramın birinci günü Minâ'da kesilen kurbanların etleri, bayramın 2. 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı. Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında "Eyyâm-ı Teşrik / Teşrik Günleri" denilmiştir. "TEKBİR" İSE; Allâh-ü Te’âlâ-yı ululamak, yüceltmek demektir.

Kurban bayramının ‘Arefe günü (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar (13 zilhicce) ikindi namazı dâhil farz namazlardan sonra toplam 23 vakit söylenir.

"أَللّٰهُ أَكْبَرْ أَللّٰهُ أَكْبَرْ لٰٓا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ وَللّٰهُ أَكْبَرْ أَللّٰهُ أَكْبَرْ وَ لِلّٰهِ الْحَمْدُ."

“Allâh-ü ekber, Allâh-ü ekber. Lâ İlâh-e İllellâh-ü Vallâh-ü Ekber. Allâh-ü Ekber Ve Lillâhi’l-Hamd.”

“Allâh büyüktür, Allâh büyüktür, Allâh’dan başka kulluk edilecek hiçbir ilâh yoktur. Allâh büyüktür. Hamd O’na mahsûstur.”

 

Cümlesini söylemeye "Teşrik Tekbiri" denir.

İmâm Ebû Yûsuf (rh.’a) ve İmâm Muhammed (rh.’a)'e göre bu tekbirlerin söylenmesi kadın-erkek her Müslümana vâcib-dir.

İmâm Ebû Hanîfe (rh.’a)'ye göre bu tekbirin; ‘Arefe günü sabah namazından îtibâren bayramın birinci günü ikindi namazına kadar sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vâcib-dir.

Bu tekbirleri söylemek, Şâfiî ve Hanbelî mezheblerine göre sünnet, Mâlikî mezhebine göre müstehâb’dır.

 
﴿ بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ. يَآ أَيُّهَا الْمُدَّثِّرُۙ ﴿١﴾ قُمْ فَاَنْذِرْۙ ﴿٢﴾ وَرَبَّكَ فَكَبِّرْۙ [سورة المدثر:٧٤/ ١-٣]

Bismillâhirrahmânirrahîm. “Ey örtünüp bürünen (Peygamber!) (1) Kalk da uyar. (2)

Rabbini yücelt.”[1]

﴿ بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ. وَقُلِ الْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذ۪ى لَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُنْ لَهُ  شَر۪يكٌ فِى الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ وَلِىٌّ مِنَ الذُّلِّ وَكَبِّرْهُ تَكْب۪يرًا [سورة الإسرآء:١٧/١١١]

“Hamd, çocuk edinmeyen, mülkte ortağı olmayan, zillet ve âcizliğin gerektirdiği bir yardımcıya ihtiyâcı bulunmayan Allâh’a mahsûstur” de ve

O’nu tekbîr ile yücelt.”[2]

 
 
"أَللّٰهُ أَكْبَرْ أَللّٰهُ أَكْبَرْ لٰٓا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ وَللّٰهُ أَكْبَرْ أَللّٰهُ أَكْبَرْ وَ لِلّٰهِ الْحَمْدُ."
 
“Allâh-ü ekber, Allâh-ü ekber. Lâ ilâhe illellâh-ü Vallâh-ü ekber. Allâh-ü ekber ve lillâhi’l-hamd.”

“Allâh büyüktür, Allâh büyüktür, Allâh’dan başka kulluk edilecek hiçbir ilah yoktur. Allâh büyüktür. Hamd O’na mahsustur.”

KURBAN BAYRAMINIZ MÜBÂREK OLSUN!


﴿ اِنَّ الَّذ۪ينَ قَالُوا رَبُّنَا اللّٰهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلٰٓئِكَةُ اَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَاَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّت۪ى كُنْتُمْ تُوعَدُونَ [سورة فصلت:٤١/٣٠]

“Şüphesiz “Rabbimiz Allâh’tır” deyip de, sonra dosdoğru olanlar var ya, onların üzerine akın akın melekler iner ve derler ki: “Korkmayın, üzülmeyin, size (dünyada iken) va’d edilmekte olan Cennet’le sevinin!”[3] Fussılet Sûresi, 41/30.

"Mevlâ Bizi Affede/Gör Ne Güzel ‘Îyd Olur/
       Cürm ü Hatâlar Gide/Bayram O Bayram Olur.

Hz. ‘Ali (k.v.)’ye sormuşlar: --- “Bayram nedir?”

Hz. ‘Ali (k.v.) cevâb vermiş: --- “Günâhsız geçen her gün bayramdır.” Buyurmuş…

BU HİSSİYÂTLA; BAYRAMIN HEPİMİZE, ÂLEM-İ İSLÂM’A; HUZUR, BİRLİK-BERÂBERLİK, BEREKET VE HAYIRLAR GETİRMESİNİ YÛCE MEVLÂ’DAN NİYÂZ EDİYORUM… Ş.G.




 



[1] Müddessir Sûresi, 74/1-3.
[2] İsrâ Sûresi 17/111.
[3] Fussılet Sûresi, 41/30. ---ÎYD: Bayram.---                                                                                                                                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder