MEKTÛBÂT-I İMÂM-I RABBÂNÎ BİRİNCİ CİLD 104. (YÜZDÖRDÜNCÜ) MEKTÛB
وللبيهقي وغيره عن ابن عباس مرفوعًا عن عبد الله بن عباس قال : قال رسول الله ﷺ:"ما الميت في قبره إلا شبه الغريق المتغوث، ينتظر دعوة تلحقه من أب أو أم أو ولد أو صديق، فإذا لحقته كانت أحب إليه من الدنيا وما فيها، وإن الله ليدخل على أهل القبور من دعاء أهل الأرض أمثال الجبال من الرحمة، وإن هدية الأحياء إلى الأموات الاستغفار لهم".
BU MEKTÛB, PERKENE ŞEHRİ KÂDILARINA YAZILMIŞTIR. BAŞ SAĞLIĞI DİLEMEKTEDİR:
Merhûm hazretin ölümü acısı, her ne kadar pek şiddetli ve çok çetin ise de, fakat kul için, sahibinin işinden râzı olmaktan başka çâre yoktur. İnsan, bu dünyada kalmak için yaratılmadı. Dünyada iş yapmak, çalışmak için yaratıldık. Çalışmalıyız! Çalışıp da, kazanıp da ölen bir kimse için korkacak bir şey yoktur. Hattâ böyle ölmek, bir devlet ele geçirmektir. Ölüm bir köprü gibidir. Sevgiliyi sevgiliye kavuşturur. Ölmek, felaket değildir. Öldükten sonra, başına gelecekleri bilmemek felakettir. Ölülere, duâ ile istiğfâr etmekle, onun için sadaka vermekle yardım etmek, imdâdlarına yetişmek lâzımdır.
Rasûlüllâh (s.a.v.) buyurdu ki: --- “Ölünün mezardaki hâli, imdâd diye bağıran, denize düşmüş kimseye benzer. Boğulmak üzere olan kimse, kendisini kurtaracak birini beklediği gibi, meyyit de, babasından, anasından, kardeşinden, arkadaşından gelecek bir duâyı gözler. Kendisine, bir duâ gelince, dünyanın hepsi kendine verilmiş gibi sevinmekten daha çok sevinir. Allah-ü Te’âlâ, yaşayanların duâları sebebi ile ölülere dağlar gibi çok rahmet verir. Dirilerin de, ölülere hediyesi, onlar için duâ ve istiğfâr etmektir.
Seslendi ol müezzin, durdu kâmet eyledi,
Ka’be-ye döndü yüzün, hem de niyet eyledi.
Duyunca ehl-i îmân, hürmet ile dinledi,
Sonra, namaza durup, Rabbe kulluk eyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder