9 Kasım 2012 Cuma

MUHARREM AYININ VAZÎFELERİ ---ORUÇ VE DUÂLAR---


SENE SONU VE SENE BAŞI ORUÇLARI


İbni Hacer’in Hafsa (r.anhâ) vâlidemizden rivâyet ettiği bir Hadîs-i Şerif’te:
"مَنْ صَامَ اٰخِرَ يِوْمٍ مِنْ ذ۪ي الْحِجَّةِ وَأَوَّلَ يَوْمٍ مِنَ الْمُحَرَّمِ، -فقد ختم السنة الماضية، وافتتح السنةالمستقبلة بصوم- جَعَلَهُ اللّٰهُ لَهُ كَفَّارَةَ خَمْس۪ينَ سَنَةً."
--- “Zû’l-Hıcce’nin son günü ile Muharrem’in ilk gününü oruçlu geçiren kişiye Allâh-ü Te’âlâ elli senelik (günahları için) keffâret yazar” buyrulmuştur.[1]


MUHARREM AYININ VAZÎFELERİ


MUHARREM HİLÂLİ GÖRÜLDÜĞÜNDE OKUNACAK DUÂ


Hilâl gören kişi tekbîr getirerek 30 (otuz) kere Fâtiha-i Şerîfe okursa Allâh-ü Te’âlâ onu o ay boyunca hıfzında ve emânında saklar. Ki bunların tatbîkinde çok büyük faydalar vardır.

Rasûlüllâh (aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm): --- “Muharrem’in hilâlini gördüğünüz zaman şöyle deyin” buyurmuştur.

"مَرْحَبًا بِالسَّنَةِ الْجَد۪يدَةِ وَالشَّهْرِ الْجَد۪يدِ وَالْيَوْمِ الْجَد۪يدِ وَالسَّاعَةِ الْجَد۪يدَةِ، وَ مَرْحَبًا بِالْكَاتِبِ وَالشَّاهِدِ وَالشَّه۪يدِ أُكْتُبَا فِى الصَّح۪يفَت۪ى بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ، أَشْهَدُ أَنْ لٰٓاإِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَر۪يكَ لَهُ وَ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عِبْدُهُ وَرَسُولُهُ، وَأَنَّ الْجَنَّةَ حَقٌّ وَأَنَّ النَّارَ حَقٌّ وَأَنَّ السَّاعَةَ اٰتِيَةٌ لَارَيْبَ ف۪يهَا وَأَنَّ اللّٰهَ يَبْعَثُ مَنْ فِى الْقُبُورِ."

“Yeni seneye, yeni aya, yeni güne ve yeni saate merhabâ! Yanımda hazır bulunanlara, özellikle iki yazıcı rneleğe merhabâ!

Benim amel defterime: Rahmân ve Rahîm olan Allâh’ın ismiyle! Ben şuna dâir şâhitlikte bulunuyorum ki; gerçekten Allâh’tan başka hiçbir ilâh yoktur, O tektir, hiçbir ortağı yoktur, şuna da şâhitlik ederim ki hiç şüphesiz Muhammed O’nun kulu ve Rasûlüdür. Muhakkak ki cennet de haktır, cehennem de gerçektir. Kıyâmet gelecektir, onda hiç şüphe yoktur ve gerçekten Allâh kabirlerde bulunanları çürütecektir’ diye yazın.”[2]



[1] Kasr-ı Ârifân dergisi, Sayı:39, aralık 2010, (Mâü’l-ayneyn, Na’tü’l-bidâyât, sh:167.)
[2] Kasr-ı Ârifân dergisi, Sayı:39, aralık 2010, (Muhammed ibn-i Hatîrüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:48.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder