9 Kasım 2012 Cuma

MUHARREMİN ÎLK GÜNÜ YAPILACAKLAR ---MUHARREM AYI NAMAZLARI


MUHARREMİN ÎLK GÜNÜ YAPILACAKLAR


l Muharrem
Rivâyete göre: “Muharremin ilk günü 360 (üç yüz altmış) kere Âyete’l-Kürsî’yi okuyan ve her birinin başında besmele çeken ve bu sayıyı tamamladıktan sonra:
"أَللّٰهُمَّ يَا مُحَوِّلَ الْاَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلٰى أَحْسَنِ الْاَحْوَالِ بِحَوْلِكَ وَقُوَّتِكَ –وَقُدْرَتِكَ- يَاعَز۪يزُ يَامُتَعَالْ، وَصَلَّى اللّٰهُ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِه۪ وَصَحْبِه۪ وَسَلَّمَ."
“Ey halleri değiştiren Allâh! Kendi kuvvetin ve kudretinle bizim hâlimizi hallerin en güzeline çevir. Ey Ulu ve Ey Yûce! (Duâmızı kabûl eyle.) Allâh-ü Te’âlâ, Efendimiz Muhammed (aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm)’e ve âl-i ashâbına salât ve selâm eylesin!”

Diye duâ eden kişi istemediği her şeyden korunur.”[1] Bu böylece denenmiş ve doğru çıkmıştır.

Rivâyete göre: “Her kim muharremin ilk günü bir kâğıda 113 (yüz on üç) besmele yazar da onu taşırsa ömrü boyunca ona istemediği bir şey ulaşmaz.”

MUHARREM AYI NAMAZLARI

 

İlk Gece Namazı: Üç selâmla altı rek’at kılınır. Her rek’atta Fâtiha Sûresi’nden sonra bir kere Âyete’l-Kürsî, on bir kere İhlâs Sûresi ve yirmi üç kere:
"سُبْحَانَ مَلِكَ الْقُدُّوسِ سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّنَا وَرَبُّ الْمَلٰٓئِكَةِ وَالرُّوحِ."

Teşbihi[2] okunur.

İlk Gün Namazı: Güneş doğduktan (işrak vakti girdikten) sonra iki rek’at namaz kılınır. Her rek’atta Fâtiha Sûresi’nden sonra Kur’ân-ı Kerîm’den kolaya gelen kısım okunur. Selam verildikten sonra da 7 (yedi) kere: لٰٓاإِلٰهَ إِلَّا اللّٰهْ”  kelime-i tayyibesi zikredilir.



[1] Kasr-ı Ârifân dergisi, Sayı:39, aralık 2010, (Mâü’l-ayneyn, Na’tü’l-bidâyât, sh:166.)
[2] Teşbih: Benzetmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder